- 12 ekor udang sederhana
- sedikit serbuk kunyit
- tepung goreng serbaguna secukupnya
- 200 ml santan
- 1 helai daun kunyit (diracik)
- 2 helai daun limau purut
- 1-2 sudu makan cili giling (boleh juga guna cili padi)
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula melaka/gula pasir secukupnya
bahan-bahan dikisar bersama :
- 1 labu bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1 batang serai
cara-cara :
- Udang dibersihkan. Kemudian gaul-gaulkan bersama kunyit, tepung goreng serbaguna dan sedikit air. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Gorenglah udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan.
- Kemudian tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili giling dan tumis lagi sampai pecah minyak.
- Masukkan santan dan bahan-bahan selebihnya. Kacau sebati.
- Apabila kuahnya kelihatan hampir kering, bolehlah ditutupkan api.
- Kemudian tuangkan kuahnya ke atas udang goreng tadi. Boleh juga digaul-gaulkan bersama.
- Hidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak atau apa-apa sahaja jenis nasi. Sangat sedap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan